Ev Yapımı Ketçap Tarifi

***EVDE KETÇAP YAPIMI***

Malzemeler

  • 2.5 kg Domates
  • Acılı ketçap için. 6-7 adet kırmızı acı süs biberi
  • Tatlı ketçap için: 3 adet tatlı kırmızı salçalık biber
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2-3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası (eğer 1 haftadan fazla duracaksa nişasta katmayın, kıvamı zamanla sulanabilir)
  • Tane kişniş, tane kimyon, tane karabiber, 3 adet defne yaprağı, 2 adet karanfil, küçük bir parça tarçın

Evde ketçap nasıl yapılır?

  • Domates, soğan, sarmısak ve biberleri iri parçalar halinde doğrayın, bir tencereye alın
  • Baharatları bir tülbent parçasının içine koyup bağlayın ve doğradığınız sebzelerin ortasına yerleştirin.
  • Tencerenin ağzını kapatıp, önce 5 dakika harlı ateşte, sonra 1.5 saat kadar kısık ateşte sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin.
  • Pişen sebzelerin içinden baharatları çıkarın, sebzeleri robottan geçirerek püre haline getirin.
  • Bu püreyi ince delikli bir tel süzekten bastırarak geçirin ki çekirdek ve kabuklar ayrılsın ve ketçabımız pürüzsüz olsun.
  • Süzekten geçirdiğimiz kısmı tekrar tencereye alın ve ocağın altını yakın.
  • İçine zeytinyağını, tuz ve şekerini ekleyin.
  • Kaynarken üzerinde biriken köpükleri alın.
  • Mutlaka arasıra karıştırın. Suyu büyük ölçüde çekilince küçük bir kasede nişastayı sulandırıp ketçaba dökün ve hızlıca karıştırın.
  • Sirkeyide ilave edin.
  • Ketçap kaynarken, artık etrafa sıçrıyor, güçlü ve iri gözenekler çıkıyorsa ketçap hazır demektir.
  • Ketçabı eğer çok yaptıysanız, sıcakken küçük kavanozlara koyup ağzını kapatın ve ters çevirin ki, kışa kalabilsin.
  • Eğer hemen tüketecekseniz bir kavanoza koyun ve soğuyunca ağzını kapatın ve mutlaka buzdolabında muhafaza edin.

Cahide’nin notları:

  • Eğer domatesleriniz çok kırmızı değilse içine bir kaşık kadar biber salçası ilave edebilirsiniz. Ketçap için en ideali köy domatesidir.
  • Nişastayı ketçabın görüntüsünü bütünleştirmek ve parlak bir görüntü elde etmek için kullanıyoruz. Bu şekilde hazır ketçaplara daha çok benziyor.
  • Baharat konusunda serbestsiniz fakat bu baharatlar, ketçaba çok  lezzet verdi. Bulabilirseniz yeni bahar tohumları da ilave edebilirsiniz.

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*