Evde Döner Yapımı

Siz bir fast food’da, herhangi bir restaurantta yemek yemeyi severmisiniz bilmem ama biz ailecek özellikle fast food nedir hiç bilmedik.  MSG çin tuzu denen madde yüzünden fast food tarzı yerlerdeki yiyecekler insanlara daha lezzetli gelir. Sırf bu lezzeti artırma özelliğinden dolayıdır ki MSG obeziteye de yol açar.

Oysa evimizde yaptığımız her şey dışardan aldıklarımızdan kat kat daha temiz ve lezizdir. Ben bu kez sizler için en az dışarda yediğiniz dönerlerin lezzetinde bir döner tarifi vereceğim. Ev halkımın dediğine göre dışardakilerden daha lezzetliymiş :)Jibek’ciğimin yaptığı lavaş ekmekleri yaptıktan sonra bu tarifimi yapın derim. Ekmekte katıkta  ev yapımı olunca tadından yenmez olur ;)

Döner malzemeleri

  • 1 kg. dana antrikot veya koyunun but kısmından
  • 150 gr. kuyruk yağı
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 küçük soğan
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber,tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz veya pul biber

Döner nasıl yapılır?

  • Etinizi kasaba ince  olarak dilimletin.
  • Bir kaba soğanı rendenin ince gözünden rendeleyin.
  • Zeytinyağı, yoğurt ve baharatlarıda ekleyip karıştırın. Bu aşamada kesinlikle tuz atmayın ki et sertleşmesin.
  • Dilim halindeki etleri bu karışıma bulayın. Her yerine bu sostan bulaşması için elinizle yoğurur gibi yapın ve aynı kabın içinde bırakın.
  • Üzerine strech film gerip, bir gece buzdulabında bekletin.
  • Ertesi gün sabah, ben orta boy şeffaf çöp poşetlerinden kullandım. Bu poşetin alt kısmını kesip açın.
  • Terbiye edilmiş  eti, aralarına tuz serperek uzunlamasına dizin.
  • Sıkıca rulo şeklinde sarın.
  • Ya  3 saat kadar dondurucuda bekletip daha sonra, veya ne zaman pişirecekseniz 1 saat önceden dışarı çıkarıp ince ince dilimleyin.Fakat hepsini birden dilimlemeyin. Pişireceğiniz kadarını kesin. Çok miktarda tavaya koyarsanız sulanıyor özelliğini kaybediyor.
  • Kuyruk yağını küçük doğrayın.Eti kaç seferde pişirecekseniz o kadar parçaya ayırın ve her bölümü pişirmeden bir parça doğranmış kuyruk yağını atıp kızartın. Daha sonra eti atıp yüksek ısıda kızarana kadar pişirin.
  • Kızarmış patates, soğan salatası, domates, maydanoz ve ayran eşliğinde servis edin.

Cahidenin notları:

1.Evde yapılan döner için etin en yumuşak kısımlarından seçmeniz gerekir. Bunun için sırt eti ve arka but kısmı en uygun olanıdır.

2. Kuyruk yağı, etin daha yumuşak olmasını sağlar. Kuyruk yağı doğal bir yağdır. Kullanılmasında hiçbir mahsur yoktur. Hatta bazı doktorlar margarinler yerine hayvanların iç yağlarını kullanmayı tavsiye ederler. Ayrıca dışarda yapılan dönerlerede kuyruk yağı kullanılır.

3. Sosa katılan yoğurt ve zeytinyağı ve soğan  eti ziyadesiyle yumuşatır ve lezzet verir.

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir