Kiraz Yaprağı Sarması

 

 

Malatya yöresine ait Kiraz Yaprağı Köftesi 

Malzemeler

Köftesi için

  • 1 su bardağı ince sarı bulgur
  • 1 su bardağı su (ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı un
  • 1 silme  tatlı kaşığı tuz
  • yoğururken eklemek için yarım çay bardağı su

Diğer malzemeler

  • 1 demet taze kiraz yaprağı, ya da  salamurası
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta 1 yemek kaşığı dolusu un
  • Tuz
  • 3 tane iri boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Toz kırmızı biber
  • Varsa, bir tatlı kaşığı erik ekşisi(Benim yoktu)


Kiraz yaprağı köftesi nasıl yapılır?

  • (Bu yemeğin köftesi, orjinalinde yarmayla yani unlu bulgurla yapılır. Fakat yarmayı heryerde bulmak mümkün değil. Bu yüzden ben tarifi ince bulgurla vermek istedim)
  • Bulguru su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
  • Unu ekleyin. Su ilave ederek özleşene kadar yoğurun.
  • Kiraz yapraklarını tıpkı asma yaprağını haşlar gibi haşlayın.
  • Bir yaprağın baş kısmına köfte hamurundan küçük bir parça alıp koyun ve sıkıca sarın.
  • Sardığınız köfteleri elinizde biriktirip sonra tencereye sıkıca yerleştirin.
  • Bütün yaprak ve hamur bitince, tencereye sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su koyun. Azıcık tuz ekleyin.
  • Ağzına bir tabak kapatıp ocağa alın.
  • Yapraklar yumuşayana kadar haşlayın.
  • Soğanları yemeklik doğrayın. Zeytinyağında kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun. En son tereyağını ekleyin. Köpürünce, kırmızı biberini atıp ocaktan alın.
  • Diğer tarafta, ayrı bir tencerede erik ekşisi, yoğurt, un ve yumurtayı çırpıp üzerine 2 su bardağı da su ilave edin.
  • Kaynayana kadar, devamlı karıştırın.
  • Pişen kiraz köftelerini yoğurdun içine alın. Kesilmemesi için tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.
  • Kavrulmuş soğandan 2 yemek kaşığı kadar köftenin içine ilave edin.
  • Kaynayan köfteyi ocaktan alın. Servis ederken, her tabağın  üzerine bir kaşık kadar kavrulmuş soğan gezdirin.
Malatya’lı Selma kardeşimizden bir kaç püf noktası:
1.Yaprakları iki yada üçe bölerek sarınca hem daha küçük hemde damarları alınmış oluyor,
2.Pişirme esnasında suyuna sıvı yağ eklenirse lezzet patlaması oluyor.
3.Köftelerin haşlanmış haline sarmısaklı yoğurt dökerek soğuk yenebiliyor.
Bu da Malatya’lı Aysun ablamızdan
  1. Bu köfte yarmayla yapılır bulgur ve unla yapılan yumuşak olur aynı tadı vermez
  2. Ben annemin yaptığı gibi yoğurtuna katacağım unu tereyağında kavurup kef diyoruz öyle katıyorum
  3. Yaprakların sap kısımlarını koparıyoruz,  daha ince sarıyoruz
Son not benden: İşin ehillerini görünce Walla tırstım :)

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*