Kuru Köfte Nasıl Yapılır?

Kuru köfte tarifi vermek daha önce hiç aklıma gelmezdi. Fakat bu tarifi isteyenler artınca bende anlatmaya karar verdim. Tabi öğrencileri, yeni evlileri, mutfak konusunda acemi olanları da düşünmek lazım. Bazı püf noktalarına dikkat ederseniz   dağılmayan bir köfte elde edersiniz. Hemen tarife geçelim…

KURU KÖFTE

Malzemeler

  • 750 gr. az yağlı kıyma
  • 50 gr. Kuyruk yağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı galeta unu veya aynı miktarda irmik
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik


Kuru köfte nasıl yapılır?

  • Eğer kıyma makinanız varsa, bütün malzemeleri makinadan geçirin.
  • Yoksa aldığınız eti kasapta iki kez çektirin.
  • Kıyma makinasında geçirdikten sonra 2 dakika kadar köfte harcını yoğurun.
  • Kıyma makinanız yoksa, 10 dakika kadar harcı yoğurun.
  • Köfte harcından küçük boy yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, oval ve hafif yassı köfteler yapın.
  • Üzerini örtüp bir gece veya en az 1-2 saat dolapta bekletin.
  • Bekleme süresi sonunda tavaya dibini örtecek kadar zeytinyağı koyun. Yağ kızınca köfteleri içine atıp arkalı önlü kızartın.

Cahide’nin Notları:

  1. Tamamen yağsız kıymayla yapılan köfte sert ve kuru olur. Çok yağlı olursa köfte küçülür, hiç bereketi olmaz.
  2. Zeytinyağı köfteyi yumuşak yapar.
  3. Galeta unu veya bayat ekmek içi köftenin pişerken dağılmasını önler. Fazla koymayın tadı kaçar.
  4. Köfte harcı az yoğurulursa köfteler pişerken dağılır.
  5. Kuru köfte pişerken mutlaka biraz küçülür, bu yüzden çok yağlı kıyma kullanmayın.
  6. Eğer herşeye rağmen köfteniz dağılıyorsa içine 1 adet yumurta kırın.
Yorum Yaz
  1. E.Ataman

    Tarife baktım ama çok fazla malzeme var. Baharat, şeker vs olunca köftede et tadı kalmıyor. Benim tarifim ilgilenen için şöyle; yarım kilo kıymanın üzerine rendenin ince tarafıyla kuru soğan rendelenir. Böylece soğanın suyu ete iyice işler. Üzeri soğanı kıyma bir kenarda beklerken siz bir dilim tost ekmeğinin üzerine az miktarda ekmeği ıslatacak kadar süt dökün. Sonra ekmeğimde soğanlı kıymanın üzerine koyun. Işin püf noktası baharat olarak kuru nane ve karabiber (birer çay kaşığı yeterli) ekleyin. Tuzunu damak tadınıza göre ayarlayın; ben az tuzlu yediğim için bir çay kaşığı koyuyorum. Sevenler için bir diş sarımsak dövülüp bu karışıma eklenebilir. Ardından hazırladığınız köfteyi tüm malzeme birbirine karışana kadar yoğurun. Ancak çok fazla yoğurmayın yoksa sert bir köfte olur. Yoğurma işi bittikten sonra yarım saat kadar dolapta dinlendirin(Tarifdeki gibi bir gün vs dolapta bekletilecekse köfte yemeye hep bir önceden karar vermek lazım) O arada siz patatesleri soyup kızartabilirsiniz . Yapışmayan bir tavada teflon olabilir. Köfteleri tamamen boğmayacak miktarda yağda yarım ateşte iki taraflı kızartın. Patates kızartmaları istemediyseniz, Yanına garnitür olarak sumaklı kuru soğan ve salatalık olabilir.

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*