Maden Sodalı Poğaça Tarifi

Yumuşacık puf puf bir poğaça tarifi var sırada.Sodayla yapılan lezzetlerden biri daha.Sodalı poğaçanın diğer adı bayatlamayan poğaça.Zaman zaman hepimiz bu ünvanı poğaçalara versekte,bütün poğaçaların er geç bayatladığını biliyoruz :) Benim poğaçalarımda ertesi gün ilk günkü gibi taze değildi.Özellikle mayalı poğaçalar taze tüketilmeli ya da henüz soğumuşken poşetlenip dondurucuya konulmalı yoksa çabuk bayatlıyor.
Ben bu poğaçaları tam buğday unuyla yaptım.Malumunuz,tam buğday unu kepeği alınmamış undur ve poğaçalarda,ekmeklerde fazla kabarmayı engeller.Eğer ağartılmış unla bu tarifi denerseniz mutlaka daha iyi sonuç alırsınız.Benim poğaçalar bile çok yumuşaktı sanırım sodanın etkisi büyük oldu.
MALZEMELER

1 yemek kaşığı instant kuru maya
1.5 su bardağı ılık süt
1 su bardağı fındık veya zeytinyağı
1 şişe oda sıcaklığında maden sodası
2 yemek kaşığı toz şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
malzemede yumurta yok

İÇ MALZEMESİ
250 gr.peyaz peynir
yarım demet maydanoz

YAPILIŞI
*Un haricindeki bütün malzemeleri bir kabın içine alıp karştırın.
*Unu azar azar ilave edip neredeyse ele yapışacak yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
*Hamurun üstünü örtüp ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırın.
*Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp,elinizle hafif açın ve ortasına içten bir tatlı kaşığı koyarak kapatın.
*Üzerine bir tatlı kaşığı sıvı yağ ile karıştırdığınız yumurta sarısından sürüp yarım saat daha bekletin.

*200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
Hamurun kıvamını göstermek istedim.Gördüğünüz gibi çok yumuşak bir hamur olacak.

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*