Çocuğun eşya fırlatması nasıl önlenir?

Çocuklarınız bir dönemde eline ne geçirirse fırlatmaya başlayabilir. Bu dolu bir bardak, yiyecek ya da oyuncak olabilir. Peki çocuğunuzun bu huyu nasıl önlenebilir? Yanıtı yazımızda...

cocugunuzun-esyalari-firlatmasini-nasil-onlersiniz

Çocuğunuzun bir şeyleri fırlatmaya başlaması, ne zaman ve nerede olduğunu bilemeyeceğiniz için sizi zor durumda bırakabilir. Üstelik çevrenin kirlenmesi de işin cabası olacaktır. Bunu önlemek için uygulanabilecek bazı stratejiler, alışkanlığın önce azalmasına ve sonra da yok olmasına yardımcı olacak.

1- Bu davranış yardım ya da iletişim kurma isteğidir: Unutmamanız gereken şey çocuklarınızın hala öğrenme aşamasında olduğu ve bu tür zorlu davranışlarının bir şekilde iletişim kurma çabası olduğudur. Ayrıca fırlattıkları şeyleri inceliyor ve ne işe yaradıklarını anlamaya çalışıyor olabilirler. Bu nedenle çocuğunuzun belirli bir davranışı neden yaptığını tespit etmek, bu davranışın önüne geçmeyi kolaylaştırır. Örneğin bazen çocuğunuzun isteklerini gözardı ettiğinizde, ilginizi çekmek için oyuncaklarını fırlatabilir.

2- Davranışlarını kişisel olarak algılamayın: Çocuğunuzun bazı davranışlarını kişisel olarak algılamamak her zaman kolay değildir. Özellikle çocuğunuz sizin ya da kardeşinin canını yakıyorsa ve bunu tekrar tekrar yapıyorsa bu davranışı kişisel olarak algılamamak zordur. Ancak çocuğunuzun davranışlarını kişisel olarak algıladığınızda, duygusal olarak tepkiler verebilirsiniz. Bu da ortamın daha da gerginleşmesine neden olabilir. Sonuçta çocuğunuza zarar verebilecek duygusal tepkileriniz, söz konusu davranışın tekrarlamasını sağlayacaktır.

3- Tepki verirken sakin olun: Çocuğunuzun birşeyleri fırlatmasına aşırı tepki vermek yerine, çocuğunuzun sizinle iletişim kurmak istediğini düşünün ve mümkün olduğunca sakin ve kendinize güvenen bir şekilde yanıt verin. Derin derin nefes alın. Eğer sakin kalamayacaksanız, hemen tepki vermeyin.

4- İletişim kurun ve seçenekler sunun: Çocuğunu bir şeyler fırlatmasına tepki verirken, anlayabileceği basit cümleler ile konuşun. Söz konusu nesneyi fırlatmak yerine onunla ne yapabileceğini basit cümleler ile sakince anlatın. Örneğin, "Bu küpler evler yapmaya yarar, bu nedenle kardeşine fırlatmana izin veremem" gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Aynı zamanda söylediklerinizi hareketlerinizle de destekleyin. Bu nedenle çocuğunuzun fırlattığı küpleri alarak yanına oturup küçük bir ev inşa edin ve ona, "Küpler evler yapmaya yarar, bu nedenle kardeşine fırlatmana izin veremem. Hadi birlikte yapalım" deyin. Eğer buna rağmen fırlatmaya devam ederse, küpleri kaldırın. Ama sakin olmayı unutmayın.

Çocuğunuz eğer yemek masasında bir şeyler fırlatıyorsa, "Bu besinler yemek için. Fırlatmana müsade edemem. Eğer yemeğini fırlatıyorsan, masadan kalkabilirsin" deyin. Çocuğunuza davranışının karşılığında olacakları net şekilde anlatmalısınız. Böylelikle davranışlarını değiştirerek, doğru seçimler yapmasına olanak sağlarsınız.

5- Davranışların sonuçlarını takip edin: Eğer çocuğunuz oyuncaklarını ya da bloklarını fırlatıyorsa ve onları doğru şekilde kullanamıyorsa, söz konusu nesneleri kaldırın ve sonra yeniden deneyin. Çocuğunuza şöyle bir ifade kurabilirsiniz: "Sanıyorum biraz canın sıkkın. Kardeşine zarar vermene izin veremem. Sakinleştiğinde geri gelebiliriz." Ardından çocuğunuzu oyun alanından uzaklaştırın ve bir süre sonra yeniden götürün.

6- Duygusal tepki vermelerine izin verin: Genellikle çocuğunuz davranışının sonuçlarından hiç hoşlanmayacaktır. Ağlayabilir ya da sinirlenebilir. Evinizdeyseniz, kendisine zarar vermediği sürece bu tepkisini verebilir. Bu davranış karşısında sessizce bekleyebilirsiniz. Sakinleşecektir ve o zaman onu destekleyici sözlerle hatasını anlatın.

7- Yapabileceklerine ilişkin seçenekler sunun: Çocuğunuzun sinirliliği geçtiğinde, öğretici şekilde ona neyi, nerede ve ne zaman fırlatabileceğini anlatın. Örneğin basketbol topunu potaya atabileceğini ya da evde yumuşak topları sepetlere atabileceğini anlatın. Bazen çocuklarınıza neyi yapamayacaklarını söylemeye odaklanmak, neleri yapabileceklerini onlara öğretmez. Evinizde çocuğunuzun fırlatabileceği yumuşak nesneleri bir sepette toplayabilir ve neyi fırlatıp fırlatmayacağını anlatırken bunlardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca çocuğunu ilgi çekmek için bir şeyler fırlatıyorsa, sizin ilginizi çekmesi için uygun yolları ona anlatabilirsiniz.

Çocuğunuza, "Hadi gel oynayalım" ya da "Oynamak istiyorum" diyerek size ulaşabileceğini öğretebilirsiniz.

8- Sabırlı olun: Son olarak, kesinlikle sabırlı olmalısınız. Bazı davranışlar bir gecede ortadan kalkmayacaktır. Çocuklar sizi test etmeyi severler ve söylediklerinizi yapıp yapmayacağınızı denerler. O nedenle sakin kalmak ve ısrarlı olmak çocuğunuza kontrolün sizde olduğu mesajını verecektir.