Balkanların Meşhur Patlıcanlı Sosu

Ajvar Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir.

Özellikle et ve pilav yemeklerinin yanında kullanılan ajvar, ekmek üzerine sürülerek ya da cips sosu olarak da kullanılır.(Wikipedia’dan) İçine çoğunlukla havuç da konulur ama ben havuç bulamadığım için ekleyemedim.  Ajvar, yanına soğuk bir bardak ayranla beraber iftar sofralarınızı muhteşem bir ziyafete dönüştürebilir.

AJVAR NASIL YAPILIR?

Malzemeler

  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 4 adet iri domates
  • 3 adet iri kırmızı biber
  • 1 orta boy soğan
  • 2-3 adet iri sarımsak
  • 1 yemek kaşığı acı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı acı toz biber(isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Nasıl Yapılır?

  • Patlıcan ve kırmızı biberleri közleyip kabuklarını soyun. Bir süzeğe koyup sularını süzdürün.
  • Soğanı söğüş doğrayıp zeytinyağında hafifçe soteleyin. Sarmısağı ekleyip 1-2 dakika da onu çevirin.
  • Domatesleri rondodan geçirip ekleyin. Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberleri küçük doğrayıp ekleyin. (kırmızı biberlerin çekirdeklerini ayıklayın) Tuzunu ekleyin.
  • Suyunu çekince ocaktan alıp, mutfak robotundan geçirin.

Eğer kışa saklayacaksanız: Robottan geçirdikten sonra yeniden tencereye alıp kaynama derecesine gelene kadar ocakta tutun. Henüz kaynarken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın ve kuru bir yere ters çevirin.

Bir hafta içinde tüketecekseniz: Sosu kavanozlara koyup üzerini kapatacak kadar zeytinyağı koyarak hava almasını önleyin. Sosdan aldıkça, üzerini yeniden zeytinyağıyla kapatın.

Afiyet şifa olsun