Etli Soğan Dolması Nasıl Yapılır?

SOĞAN DOLMASI TARİFİ
Acı olan soğan, pişince nasıl tatlımsı olur? Bu bence Rabbimizin bir mucizesi. Soğan dolması, buram buram soğan kokmayan, pişince ilginç bir şekilde soğan kokusunun kaybolduğu bir yemek. Değişik bir dolma yapmak isterseniz, buyrun soğan dolmasına;

Malzemeler (8 kişilik)

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 300 gr. yağlı kıyma, varsa 50 gr. kadar kuyruk yağı
  • 1 orta boy soğan
  • 3 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı biber, bir yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı nar veya erik ekşisi, sumakta olur.
  • 8-10  dal maydanoz, dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kişniş,1 er çay kaşığı kimyon,yenibahar, karabiber
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,tuz
  • Ayrıca: 4-5 adet iri soğan
  • Sos malzemesi: 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Soğan dolması nasıl yapılır?
  • Pirinç ve bulguru yıkayın. Eti, ince doğranmış maydanozu, sarmısak ve soğanı ince ince kıyıp  ekleyin.
  • Diğer malzemeleride ekleyip iyice yoğurun. İçi yumuşak olsun diri kalmasın istiyorsanız, 1 su bardağı kadar su ilave edin.
  • Soğanları soyun. Bıçakla bir kenarından tam orta kısmına kadar kesin. Soğanları kaynamakta olan suyun içine atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.
  • Dikkatlice soğanın katlarını ayırın. İç kısımda kalan kısımlar hala çok diri ise onları ayırdıktan sonra yeniden 1-2 dakika daha haşlayabilirsiniz.
  • Ayırdığınız her katın kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden koyup sarın ve uç kısmı alta gelecek şekilde tencereye yerleştirin.
  • En ortada kalan kısımları da dolmaların aralarına koyun. Pişmiş soğan antibiyotik gibidir ;)
  • Eğer asma yaprağınız varsa, sarıp  dolmaların arasına koyabilirsiniz. Birbirlerine çok yakışıyorlar.
  • Tereyağında salçayı kavurup üzerine 3 bardak kadar su ekleyip, dolmaların üzerine dökün.
  • Dolmaların üzerine dolma taşı veya uygun bir tabak kapatıp ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca altını kısıp, 1 saat kadar pişirin.

NOT: Ben dolmaları toprak güveçte yaptım. Toprak güveci ilk kullanırken bir tatlı kaşığı kadar tereyağını içinde eritin, her yerine sürün. İlk olarak hangi yağı kullanırsanız, bütün yemeklerinizden o yağın kokusu geliyor.

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir