Balkon bahçe dekorasyonu

Çok katlı bir apartmanın yüksek bir dairesinde yaşıyor olsanız bile balkonunuzu küçük bir bahçeye dönüştürebilirsiniz. Hatta balkonunuzda sebze dahi yetiştirmek mümkün. Çözüm, dikey bahçelerde...

balkonbahce

Sebze ve özellikle de domates yetiştirmek istiyorsanız, geniş bir mekana ihtiyacınız olduğu düşünülür. Ancak balkonunuzu küçük bir bahçeye dönüştürerek burasını domatesler için harika bir yer haline getirebilirsiniz. Sulu, lezzetli, küçük ya da büyük domatesleri sarkan saksılarda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

Aslında böylesi bir mekanda domates yetiştirmek üç faktöre bağlı. Öncelikle doğru tür domatesi seçmek, domateslerin yetişeceği uygun sepet ya da saksılara karar vermek ve tabii ki en önemlisi çevre şartları. Tüm bunları sağlayabilirseniz, mevsiminde domatesleri balkon bahçenizden koparıp yiyebilirsiniz.

balkon-bahce

Doğru türü seçmek

Balkon bahçenizde kullanacağınız sepet ya da saksılarda normal domates yetiştiremezsiniz. O nedenle kiraz domates çeşitleri sarkan saksılar için en ideal türdür. Bitki bir çalı gibi büyür ve yayılır. "Tumbling Tom" türü domatesler de kırmızı ya da sarı renkleriyle klasik domates lezzetini verir ve bu tarz balkon bahçeler için bir hayli uygundur ve Türkiye'de de seralarda rahatlıkla bulunabilir.

balkonbahcedekorasyonu

Sepet ya da saksıyı seçmek

Seçtiğiniz domates türleri büyük saksıya ihtiyaç duymadığından, 30 santimetre çapında saksılar ya da sepetler yeterli olacaktır. Sepeti plastik ile kaplayın ve suladığınızda fazla suyun akması için plastikte birkaç delik açmayı unutmayın. Asılı saksılar çabuk kuruyacağından, plastikle ya da naylon ile kaplamak rutubetin korunmasını sağlayacaktır.

Peki nasıl yetiştireceksiniz?

Domates tohumlarını doğrudan sepete ekmeyin. Domates fideleri alın ve bunları ekin. Üstelik normal bahçe toprağı yerine, özel dikim toprağı kullanın. Ayrıca fidenin üzerine bir kat gübre ekleyin ve ara sıra potasyum içeren sıvı gübre koymayı unutmayın. Sepetleri balkonunuzun en fazla güneş alan yerine asın. Domatesler günde en az 6 saat doğrudan güneş almalı. Suyu mutlaka kontrol edin, çünkü bu sepetler suyu uzun süre tutmaz ve toprak çabuk kurur. Sepetlerinizdeki domatesleri her gün mutlaka sulamalısınız. Sıcak günlerde sulama sayısını ikiye çıkarın. Üstelik bugünler domates ekmek için en ideal günler. Nisan sonu ve Mayıs ayının başında ektiğiniz domatesi Temmuz ayının ortalarında balkon bahçesinden sofralarınıza eşlik edebilir.