Sirkeyle Peynir Yapımı

Uzuuun zaman önce peynir mayasıyla peynir yapımını anlatmıştım. Mayayla ilgili bilgileri de paylaşmıştım. Bu kez çok daha kolay olan ve çok bilindik bir tarifi paylaşmak istiyorum. Ben bu peyniri taze taze yapıp yemeyi seviyorum. Bu peynir için ekşimik veya lor diyenler de var. Peynir alt suyunu kesinlikle atmıyorum. Ekmeğimi kendim yaptığım için ekmeğe kullanıyorum. Çok lezzet veriyor.

Malzemeler (550 gr. Peynir için)

  • 4.5 kg. süt( Benimki bu kadardı yalan söyleyemem)
  • Yarım çay bardağı sirke(elma veya üzüm farketmez) (yarısı limon suyu da olabilir)
  • Salamuraya özel kaya tuzu veya deniz tuzu (iyotlu veya rafine olmasın)

Mayasız peynir nasıl yapılır?
  • Çiğ sütü ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca içine sirkeyi dökün.
  • Üzerine kesnik parçaları çıkıp, altında yeşil suyu belirene kadar kaynatın ve altını kapatın. (yaklaşık 1-2 dk.)
  • 15-20 dakika kadar bu şekilde bekletin.
  • Sonra tülden veya pamuklu sık bezden yapılmış bir süzeği başka bir tencerenin içine yerleştirin.
  • Peynir kesniğini suyuyla beraber bu süzeğe dökün. Eğer tuzlu istiyorsanız, içine 1.5 yemek kaşığı tuz atıp karıştırın.
  • Ağzını dolayıp bastırın. Üzerine bir ağırlık koyup 3-4 saat boyunca bekletin.
  • Bu süre sonunda peyniri süzekten alıp dilimleyin ve bir kavanoza yerleştirin.
  • Takriben bir hafta boyunca bozulmadan kalacaktır.
  • Biz bu peyniri hiç tuz atmadan bal veya pekmez eşliğinde yemeyi seviyoruz. Çünkü bu haliyle tatlımsı bir tadı oluyor.
  • Peynir yaptığımız süt kaynadığı için brucella gibi bir riski yok. Bekletmeden hemen tüketebilirsiniz.
  • 4.5 kg. sütten 550 gr. peynir çıkıyor. Bu peyniri taze taze yapıp yemenizi öneririm.

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*