Havuzun çocuklara zararları
Hava sıcaklıkları artıkça büyük küçük herkes fırsat buldukça kendini serin sulara atmaya çalışıyor. Aşırı sıcaklardan bunalan çocuklar, imkanları el veriyorsa en çok keyif aldıkları havuzlara ve denizlere koşuyor. Ancak çocukların havuz keyfi, özellikle iyi dezenfekte edilmemiş havuzlar nedeniyle kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bu noktada en büyük görev yine ebeveynlere düşüyor. Çocukları havuza girmeden ebeveynlerin bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor.
Çocuklarda havuzun yol açtığı rahatsızlıklar ve bunlardan korunma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
Kusma ve ateş
Havuzdan bulaşan mide bağırsak enfeksiyonları çocuklarda genellikle kusma ve hafif ateş ile başlıyor, ishal ve karın ağrısıyla devam ediyor. Mide bağırsak enfeksiyonlarının en dramatik tablosunu ise kusma ve ishal yoluyla sıvı elektrolit kaybı oluşturuyor. Kusma ile ishal durdurucu ilaçların ve antibiyotiklerin faydası olmayacağı gibi, yan etkileri daha fazla olabiliyor.
Çocuğunuz havuzdan mide bağırsak enfeksiyonu kaptıysa ve kusuyorsa, kusma aşamasında hafif içeceklerden oluşan bir diyet tercih edin. Çocuğunuza havuç suyu, açık çay, ev yapımı az yoğun bir ayran, pirinç suyu, şeftali suyu veya gazı alınmış şekersiz soda içirmenizde fayda var. Birkaç saat, kusma kesilinceye kadar çocuğunuza zorla yemek yedirmeye çalışmayın. Kusma kesilip ishal başladıktan sonra bu içeceklere ek olarak muz, şeftali, havuç, patates, pirinç püreleri, yoğurt çorbası, yağsız, makarna, pirinç pilavı, haşlanmış et ve tavuk gibi yarı katı besinlere hafif hafif başlayabilirsiniz.
İshal
Çocuğunuzun ishali kanlı ve sümüklü ise, 8-10 kereden fazla kustuysa, ishali 5 günden uzun sürdüyse, ateşi 39 derecenin üzerinde ise ve 2 günden uzun süredir devam ediyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.
Çocuğunuzu nasıl koruyabilirsiniz?
Yeterli dezenfekte edilmediğini düşündüğünüz havuza çocuğunuzu sokmayın.
Çocuğunuzu havuzda su yutmayacak şekilde tutun. Çocuğunuz havuza kendi girebilecek yaşta ise havuz suyunu yutmaması konusunda ikazda bulunun.
Hepatit A ile Rota virüs aşılarını yaptırın.
Göz hastalıkları
Bakteriyel enfeksiyonlarda gözde yoğun çapaklanma, batma seklinde ağrı, gözlerde kızarıklık oluşuyor. Çocuğunuzun tedavisi için basit yöntemlerden; ılık çay pansumanı uygulamaları, ileri olgularda da antibiyotikli göz damlası ve pomatlar kullanabilirsiniz.
Çocuğunuzu nasıl koruyabilirsiniz?
Çocuğunuzu havuz içinde, gözleri suyla temas etmeyecek şekilde tutun.
Çocuğunuz havuza kendi girebiliyorsa, deniz gözlüğü takmasını sağlayın. Gözlük takmıyorsa, suya daldığında çocuğunuzu gözlerini açmaması konusunda teşvik edin.
Güneş ışınları da göz enfeksiyonuna zemin hazırladığı için havuz kenarında çocuğunuzu şapkasız dolaştırmayın.