3 Boyutlu baskıyla vücut parçaları üretildi

Birkaç yıl önce hayatımıza giren üç boyutlu görüntü sağlayan yazıcılar, şimdi bambaşka bir çalışmayla karşımıza çıkıyor. Bilim insanları, üç boyutlu baskı sistemini kullanarak, canlı vücut parçaları üretmeyi başardı.

3d-yazici-kulak

3 boyutlu baskı yöntemiyle üretilen canlı kıkırdak, kemik ve kas parçaları, hayvanlarla test edildiklerinde sorunsuz şekilde işlevlerini yerine getirebildi. Bu araştırmanın sonuçları, yenileyici tıp çalışmalarına oldukça faydalı farklı bakış açıları kazandırabilecek. Hayvanlar üzerinde işlevlerini yerine getirebilen bu vücut parçaları, ABD’de vücudun hasar gören kısımları için denenerek, olumlu sonuçlar almaya çalışılacak. 3 boyutlu baskı teknolojisinden vücut parçası üretimi sayesinde bilim insanlarının kırılan çene ya da kopan kulak için ortaya çıkan hasarı giderebilmek için insan hücrelerinin kullanılmasına gerek kalmadı. Zaten bu çalışmanın zorluklarından biri de üretilen hücrenin işlevselliğini yitirmemesi için canlı tutmaktı ancak yeni baskı teknolojisinde böyle bir zorunluluğa gerek yok.

Sünger yapısına benzer mikroskobik kanallardan oluşan üç boyutlu hücrelerin basılmasını sağlayan yöntem tıp dünyasına birçok yenilik katacak. Bu hücrelerin beslenmesinde mikroskobik kanallar görev alıyor. Su bazlı ve plastik biyolojik bozunma özelliğine sahip jel, çözünebilir plastikle şekillendiriliyor ve hücre büyümesi için su bazlı ortama konularak parça üretiliyor. Üretilen vücut parçaları da hayvanlara nakledildiğinde protein akıcılığının sıvı ortama geçmesiyle, parçalarda doku ve sinirlerin oluşumu gerçekleşiyor.