Plüton gezegen mi?
Plüton; Güneş Sistemi'nde bilinen en büyük ikinci cüce gezegen ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük on birinci cisim.. Birçok cismi barındıran Kuiper kuşağı'nın en belirgin üyelerinden biri.
1930'da keşfedildiğinden 2006 yılına kadar, Güneş Sistemi'nin dokuzuncu gezegeni olarak değerlendirilen Plüton'un, 2060 Chiron saptandıktan sonra gezegen olma statüsü tartışılmaya başlanmıştır. 24 Ağustos 2006'da, Uluslararası Astronomi Birliği (IAU ya da UAB) Güneş Sistemi'nde bir gezegen olmanın koşullarını tanımladı. Bu tanımlama sonrasında Plüton'un gezegenlik serüveni burada bitti, cüce gezegen olarak isimlendirildi.
Bazı araştırmacılar tarafından hala gezegen olarak onaylanan "Plüton gezegen mi değil mi?" soruları kafa karışıklığına neden oldu.
Şuan gündem de olan ise, Plüton gezegen statüsünü tekrar geri kazanabilir. Nasıl mı?
Güneş sistemimizin "eski" dokuzuncu gezegeni, Yeni Ufuklar (New Horizons) aracının gönderdiği fotoğrafların incelenmesi sonucu; fotoğraflara yakından bakıldığında, dağ tepelerinde görülen sisin yanı sıra, bulut oluşumlarının da bulunduğu fark edildi.
Bu da Plüton'un atmosferinin, daha önce varsayılandan daha karmaşık olduğunu ve popüler cüce gezegenin, yıllarca bizlere öğretildiği gibi sistemimizin dokuzuncu gezegeni olması anlamına geldiği belirtildi.
New Scientist makalesinde belirtilene göre; Boulder, Colorado'daki Southwest Research Institute'dan John Spencer'ın 1 Mart tarihinde gönderdiği e-posta, yüzeyde gözüken bir bulut oluşumunu göstermekte.
Yazdığı yazıda Boulder "güney doğuda Sputnik üzerinde düşük irtifada sis gözüküyor ve sağ tarafta (sanıyorum) Krun Macula'nın üzerinde belirgin bir bulut gözükmekte" ifadelerine yer veriyor.
Ancak Plüton'un bir gezegen olarak korunması topluluğu, bulutların ne oldukları henüz belli olmadığı için sevinemediler.
Bu bulutların Plüton'un tekrar gezegen olarak sayılması için yeterli olup olmayacakları da henüz belli değil.
Sanal gerçeklik treni için tıklayın