Pratik Patlıcan Yemeği

Malzemeler

1 kilo patlıcan

400 gram biber

5 büyük domates

1 baş sarımsak

1 bardak hakiki zeytinyağı

tuz

 Tüm sebzeler güzelce yıkanır. Patlıcanlar resimdeki gibi soyulur ve çevire çevire kopmayacak şekilde kesilir. Biberlerin sap kısımları temizlenir. Domatesler (istenirse kabukları soyularak) iri iri doğranır. Sarımsaklar temizlenip hazırlanır. patlıcanlar tuzlanıp bekletilir. derince bir tavaya zeytinyağı konulur ve çok aşırı olmayacak şekilde yağ kızdırılır.

Bekletilen patlıcanların acı suyu sıkılarak tavaya sıkı sıkı tamamen kaplayacak şekilde dizilir. kısık ateşte bir yüzleri kızarınca hepsi çevrilir diğer yüzleride kızartılır. Üzerleri biberle kaplanır ve sarımsaklarda aralardan yemeğe bazı yerlerinden bırakılır. Üzerine tavanın kendi kapağı değil, daha küçük boy bir kapak kapatılarak yemeğin hava alması sağlanır.

Bu şekilde kısık ateşte arada biberler kontrol edilerek bir süre pişirilir. Üzerine domatesler ilave edilir tuz ilavesiyle ve yine aynı kapak kapatılarak çok kısık ateşte yemek domatesler suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Bu yemekte mutlaka zeytinyağı kullanılmalıdır, başka yağlarla yapılırsa aynı tadı alamazsınız. patlıcanlar kızartılırken tüm yağı emecektir ama tekrar yağ ilavesine gerek yok çünkü bir süre sonra emdiği yağı geri bırakır. ama eğer patlıcanlar kızartırken çok kuru kalırlarsa biraz yağ ilave edilebilir. yemeğe kesinlikle su konmaz , domatesin suyu ve kendi suyuyla pişirilir. ve yemek mutlaka çok kısık ateşte pişirilir. pişmesi biraz zaman alır ama bu şekilde çok lezzetli olur. yüksek ısıda hızlı pişirilirse patlıcanların dışı kavrulur içi çiğ kalır.