100 gr. kaymak (sütün üzerinde biriken kaymak) veya aynı miktarda krema
1 tatlı kaşığı vanilya
YAPILIŞI
Şeker, limon suyu ve 5 yemek kaşığı suyu orta boy bir tavaya koyup kısık ateşte kaynamaya bırakın. Arada bir tavayı sallayarak karışmasını sağlayın. ( Karamelize olurken kaşıkla karıştırmayın)
Şeker kaynadıkça rengi koyulaşmaya başlayacak. Sütlü kahve rengini alınca içine tereyağını koyup eriyene kadar kaşıkla karıştırın.
Daha sonra kaymak veya kremayı ekleyip hızla karıştırmaya devam edin. Eriyince ocaktan alın, vanilyayı ekleyip 2 dakika daha çırpmaya devam edin.
Eğer içinde kaymak parçaları varsa el blenderından çekebilirsiniz. Blenderdan çekince rengi biraz daha açılıyor.
Karameli sıcakken bir kavanoza boşaltın.
Soğuyunca kapağını kapatıp buz dolabında saklayın.