Ev Yapımı Nektarin Suyu
Malzemeler
- 3 kg. Nektarin
- 1.5 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- Yeteri kadar su
Nektarin suyu nasıl çıkarılır?
- Nektarinleri iyice yıkayıp, küçüklerse yarıya, büyüklerse 4′e bölüp tencereye alın.
- Üzerine çıkana kadar su ekleyin
- Ocağa alın, kaynamaya başlayınca 5 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatın.
- 1 saat kadar bekletin ve bir süzekten başka bir tencereye süzün.
- Eğer biraz posalı olsun istiyorsanız, süzmeden tencerede şeftalileri bir kevgir yardımıyla hafifçe ezin ve daha sonra iri bir süzgeçten süzün.
- Nektarin suyunun içine şekerini ekleyip kaynatmaya başlayın.
- Taa ki cıvık pekmez kıvamına gelene kadar kaynatın.
- İndirmeye yakın limon tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
- Nektarin suyunu biraz kaynattıktan sonra, plastik olmayan geniş bir kap içerisinde bol güneş alan bir yere koyarsanız, doğal yollarla olgunlaştırır tüp veya gazdan tasarruf edebilirsiniz.
- Olgunlaşan konsantre suyu bir şişeye koyup, soğuduktan sonra ağzını sıkıca kapatın ve serin bir yerde saklayın.
- Kullanacağınız zaman, sulandırarak kullanın. Şekeri az gelirse damak tadınıza göre şeker ayarı yapabilirsiniz.
Cahide’nin notları:
- Şeftali suyu erik suyu kadar parlak olmuyor. Tüylü şeftali kullanacaksanız kabuklarını soyun. Ben nektarinin kabuklarının renginden ve vitamininden faydalanmak için kabuklarını soymadım.
- Bir izleyicim erik suyunun küflendiğini söylemişti;
- Konsantre yapılan sular yeteri kadar koyulaştırılmazsa bünyesindeki fazla su bozulmasına yol açıyor. Bu yüzden pekmez kıvamına gelene kadar kaynatmanız şart.
- 2. olarak eğer kavanozun ağzı sıcakken kapatılmışsa o zaman da buharlaşarak kapakta biriken su meyve suyumuzun bozulmasına yol açabilir.