Ev Yapımı Nektarin Suyu

 

Malzemeler

  • 3 kg. Nektarin
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Yeteri kadar su

Nektarin suyu nasıl çıkarılır?

  • Nektarinleri iyice yıkayıp, küçüklerse yarıya, büyüklerse 4′e bölüp tencereye alın.
  • Üzerine çıkana kadar su ekleyin
  • Ocağa alın, kaynamaya başlayınca 5 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatın.
  • 1 saat kadar bekletin ve bir süzekten  başka bir tencereye süzün.
  • Eğer biraz posalı olsun istiyorsanız, süzmeden tencerede şeftalileri bir kevgir yardımıyla hafifçe ezin ve daha sonra iri bir süzgeçten süzün.
  • Nektarin suyunun içine şekerini ekleyip kaynatmaya başlayın.
  • Taa ki cıvık pekmez kıvamına gelene kadar kaynatın.
  • İndirmeye yakın limon tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
  • Nektarin suyunu biraz kaynattıktan sonra, plastik olmayan geniş bir kap içerisinde bol güneş alan bir yere koyarsanız, doğal yollarla olgunlaştırır tüp veya gazdan tasarruf edebilirsiniz.
  • Olgunlaşan konsantre suyu bir şişeye koyup, soğuduktan sonra ağzını sıkıca kapatın ve serin bir yerde saklayın.
  • Kullanacağınız zaman, sulandırarak kullanın. Şekeri az gelirse damak tadınıza göre şeker ayarı yapabilirsiniz.

Cahide’nin notları:

  • Şeftali suyu erik suyu kadar parlak olmuyor. Tüylü şeftali kullanacaksanız kabuklarını soyun. Ben nektarinin kabuklarının renginden ve vitamininden faydalanmak için kabuklarını soymadım.
  • Bir izleyicim erik suyunun küflendiğini söylemişti;
  • Konsantre yapılan sular yeteri kadar koyulaştırılmazsa bünyesindeki fazla su bozulmasına yol açıyor. Bu yüzden pekmez kıvamına gelene kadar kaynatmanız şart.
  • 2. olarak eğer kavanozun ağzı sıcakken kapatılmışsa o zaman da buharlaşarak kapakta biriken su meyve suyumuzun bozulmasına yol açabilir.