Çocuğuz iradeli mi olsun itaatkâr mı?

Anne ve babaların en zorlu süreçlerinden biri, iyi karakterli bir çocuk yetiştirmek... Zorlanmanın en önemli nedenlerinden biri, iradesi güçlü olan çocukların anne ve babalar ile sürekli olarak tartışır halde olması.

cocugunuz-iradeli-mi-olsun-itaatkar-mi

Anne ve babalar hem güçlü iradeli ama aynı zamanda disiplinli ve saygılı çocuklar yetiştirebilirler. Ebeveynleri zorlayan bu süreci, çocuklarının maceracı ruhunu yok etmeden aşabilecekleri ipuçlarını takip etmeleri yeterli.

1- Rutinler yaratın ve onlara sadık kalın: Çocuklarınızla güç mücadelesine girmemenin en iyi yolu, günlük ve haftalık rutinler belirlemek ve bunlara kesinlikle uymak. Çocuklar, ailede herkesin kurallara uyduğunu gördüğünde, anne ve babalarının kendi üzerlerinde baskı kurmaya çalıştıklarını düşünmeyeceklerdir. Örneğin "akşam 8'de yatağa girilecek" ya da "yemek masasında iPad olmayacak" gibi kurallar uygulanabilir hale gelebilir. Üstelik kuralların sorgulanmadığını da öğrenmeliler, bu nedenle zaman zaman esnek davranılabilecek olmasına rağmen, belirlenen kurallara kesinlikle uyulmalı. Kuralları esnetirseniz, uzun vadede zararı göreceksiniz.

2- Çocuklarınıza seçenekler sunun ve kararlara onları da dahil edin. Eğer sadece talimatlar yağdırırsanız, güçlü iradeli bir çocuk bu reddedecektir. Ancak çocuğunuzu karar alma sürecine dahil ederseniz, kendisini daha güçlü hisseder. Burada önemli olan, sizin kabul edebileceğiniz seçenekleri çocuğunuza sunmak. Örneğin, "Mavi tişörtünü mü, yoksa yeşil tişörtünü mü giymek istersin?" diye sorabilirsiniz. Çocuğun seçenekleri olduğunda, doğru tercihleri yapmayı da öğreneceklerdir. Bu da geliştirilmesi gereken önemli bir yetenektir. Daha da önemlisi, hoşlanmasalar bile, kendi seçimleri sonucu bir şey yapmaktan mutlu olacaklardır.

3- Çocuğunuzu dinleyin. Çocuklar bazen inatçılık yaparlar, çünkü seslerini duyurmak isterler. Onları dinleyin, kendi sözleriyle istediklerini birkaç dakikada anlattıklarında, sizi kolaylıkla dinlemeye başlayacaklardır. Çocuklar seslerini duyurmak isterler, çünkü kendilerinin önemli olduğunu hissetmeyi severler. Çocuğunuzun bu isteğine saygı duymak zor değildir, bu aynı zamanda ilerideki hayatlarında kendi fikirlerini rahatlıkla söyleme yeteneğini de onlara kazandıracaktır. Unutmayın, her söyleneni dinleyen bir "koyun" değil, güçlü bir çocuk yetiştirmek istiyoruz.

4- Ağlama krizlerine mantıklı nedenler bulmaya çalışmayın. Tüm çocuklar ağlama krizine girdiğinde asla mantıklı davranmazlar. Bu nedenle, bu tavrı anlamlandırmaya çalışmak, onlara bağırmak ya da kriz bitine kadar onlarla iletişim kurmaya çalışmak hiçbir işe yaramaz. Yapılacak en iyi şey, onları sakin bir yere götürmek ve ağlama krizinin bitmesini beklemek olacaktır. Kriz sırasında müdahale ettiğinizde, çocuğunuzun sakinleşmesinin uzun süreceğini göreceksiniz. Ancak adrenalin azaldığında, sakinleşeceğini ve sizi yeniden dinlemeye hazır olduğunu fark edeceksiniz.

5- Olumlu destek, olumsuz destekten her zaman daha etkili olacaktır. Hepimiz çocuklarımızı mutlu etmeyi isteriz. Eğer çocuğunuz sizi mutlu ettiğini düşünürse, kendisi de çok mutlu olacaktır. O nedenle, yaptıkları hatalar için cezalandırmak yerine, iyi yaptıkları şeyler için ödüllendirin. Çocuklarınız bilinçli şekilde kötü davranmadıkça, yaptıkları hataları görmezden gelmeye çalışın. Ayrıca çocuğunuza asla ama asla isim takmayın, onunla alay etmeyin, onları küçümsemeyin. Tabii ki, sabrınızı kaybettiğiniz, saçınızı yolmak istediğiniz ya da bir-iki saat ortadan kaybolmak istediğiniz anlar olacak. Ancak amacınızın, karşısındakilere saygılı ve iyi bir çocuk yetiştirmek olduğunu aklınızda tuttuğunuz sürece doğru yoldasınız demektir.