Kabaklı Bulgur Köftesi
Yemeğimiz, kendi icadım olan bir yemek. Bulguru kabak püresiyle ve suyuyla ıslatma fikri nereden aklıma geldi bilmiyorum. Gerçi kabak tadını köfteden hiç alamadık ama vitamin açısından zengin ve yumuşak bir köfte oldu. Malatya’nın bulgurlu köfteleri meşhurdur. Bu köftede onlara çok benziyor.
Bu yemek için “Kolay mantı” da diyebiliriz. Mantı tadında çok hafif bir yemek. Ben üzerine ayrıca sos dökmedim. Eğer isterseniz naneli tereyağlı sos dökebilirsiniz.
Malzemeler
- 2.5 su bardağı çiğköftelik bulgur (simit)
- 2 adet orta boy kabak
- 2 su bardağı su
- 1 tepelisu bardağı un
- karabiber, tuz
Kıymalı harç için
- 1 orta boy soğan
- 150 gr. kıyma
- Yenibahar, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuz
Kabaklı köftenin yapılışı
- Kabakları yıkayıp, kabuklarını soymadan iri iri doğrayın
- 2 bardak su ilavesiyle iyice yumuşayana kadar pişirin.
- Robottan püre haline gelene kadar çekin
- Bulguru yoğurma kabına alıp, bu püre ile ıslatın
- Üzerini kapatıp 30 dakika kadar bekletin
- Tuz biraz karabiber ve ununu katıp harmanlayın
- Azar azar su ilavesiyle rahat şekil verebilecek kıvama gelene kadar yoğurun. Bu çok kısa bir sürede gerçekleşiyor.
- Dikkat edin, birden fazla su eklemeyin, cıvık olursa şekil veremezsiniz.
- Hazırladığınız köfteleri, tuz attığınız kaynar suya atıp haşlayın. Haşlanan köfteler hafif havaya kalktığında pişmiş demektir.
- Köfteler haşlanırken, bir soğanı tavaya doğrayın.Hafif sarartın. Kıymayı da ekleyip kavurun.
- Ocaktan almadan tuz ve baharatları atıp karıştırın.
- Köfteleri bir servis kabına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökün.
- Yoğurdun üzerine de kıymalı harcı serperek dökün.
- Afiyet şifa olsun…