Keşkek tarifi
Keşkek; Batı Anadolu, Trakya, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Anadolu yemeği olan, genellikle düğün ve bayramlarda yapılan, Anadolu'da yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir.
Keşkek, düğün yemeği olarak da bilinir. Belki sizde düğün yemeği olarak tattığınız bu muhteşem lezzete sofranızda yer açmak istersiniz.
Keşkek tarifi için gerekli malzemeler;
- 1 adet bütün piliç
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 2 adet kuru soğan
- 2 çay kaşığı karabiber ve tuz
- 8 su bardağı tavuk suyu
Sosu için:
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı pul biber
Yapılışı:
Buğdayı derin bir kaba alıp yıkayın ve üzerini geçecek kadar kaynar su döküp bir gece bekletin.
Tavuğu yıkayıp suyunu süzün. Aynı şekilde soğanları soyup yıkayın. Tavuğu büyük bir tencereye alın. Tuz, karabiber ve soğanı ekleyin. Üzerine 10 bardak sıcak su ilave edin (tavuğun üzerini 2 parmak geçecek kadar) ve kısık ateşte 45 dakika haşlayın.
Pişen tavuğu tencereden alın ve derisini çıkartın. Kemiklerinden ayırın, didikleyin, suyunu süzerek bir kaba alın.
Akşamdan suda beklettiğiniz buğdayı ocağın üzerine alın ve kaynatın.
Kaynayan buğdayın üzerine 8 su bardağı tavuk suyu, tavuk etleri, 2 tatlı kaşığı tuz, karabiber ekleyin ve karıştırın. Kısık ateşte arada bir karıştırarak 70 dakika pişirin ve ocaktan alın.
Pişen keşkeği tahta kaşıkla tavuk etleri tel tel olana kadar tencerede alttan üste doğru karıştırıp servis tabağına alın.
Sosu için tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Pul biberi ekleyip karıştırın, keşkeğin üzerine gezdirerek sıcak servis yapın.
Fotoğraf kaynak: Pinterest