Kandil Simidi Nasıl Yapılır?

Daha önce meşhur ustaların tariflerini deneyerek sonucunda neredeyse cephanelik mermi gibi sert simit deneyimlerim olduğu için, arkadaşım Zeynepten aldığım bu tariften pek de umutlu değildim. Amaaa sonuç öyle muhteşemdi ki, tam istediğim gevreklikte, ağızda dağılan, pastanedekileri aratmayan mis gibi mahlep kokan bir kandil simidi oldu çok şükür. Avantajları: evde yoğurt olmadığında bile yapabileceğiniz pratik bir tarif, sirke tadı farkedilmiyor ki gevrek olmasınıda sağlıyor, geç bayatlıyor.

  • Malzemeler
  • 3,5 veya 4 su bardağı un (un çeşidine göre değişiyor)
  • 1 yumurta sarısı
  • 200 gr. tereyağ (oda sıcaklığında yumşamış)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Türk kahve fincanının çeyreği sirke
  • 1 yemek kaşığı tozşeker
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çaybardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme mahlep
  • Tuz.
  • Üzerine
  • 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • Bol Susam-çörekotu

  • Yapılışı
  • Tereyağ ve şekeri karıştırın
  • Yumurta sarısını tereyağına yedirin
  • Un hariç, diğer malzemeleri de ilave ederek yoğurun
  • Unu azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin ve yumuşak ama ele yapışmayan kıvamlı bir hamur elde edin
  • Hamurunuzun üzerine streç film örterek 15dk. buzdolabında dinlendirin
  • 1. çukur bir tabağa, yumurta akı ve pekmezi çatalla çırpın
  • 2. çukur tabağa, susam çörek otunu karıştırın
  • Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp parmak kalınlığında uzun şeritler hazırlayın
  • Şeritlerden 5 parmak eninde (avucunuzun eninde) şeritler kesin, halka yapıp uçlarını birleştirin
  • Hazırladığınız halkaları ister altlı üstlü, ister tek tarafını, önce yumurtalı sosa, sonra susam karışımına batırın
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 1er parmak aralıklarla dizin
  • 170 Derece/340F fırında 15 dk. pişirin. (çok fazla kızartırsanız biraz sert ve kuru olacağı için, gevrekliği ağızda dağılan bir kıvam olmaz.)