Maklube Nasıl Yapılır?

MAKLUBE

  • Malzemeler:
  • 1 1/2 su bardağı pirinç
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 1 tavuk butu
  • 1 kemer patlıcan
  • 1 küçük karnıbahar (iri greyfurt büyüklüğünde)
  • 1/2 demet brokoli
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (sebzeleri kızartmak için)
  • 1/2 çaybardağı tuzsuz badem veya dolmalık fıstı.
  • Tuz
  • Çok derin olmayan yayvan bir tencere

YAPILIŞI:

1- Pirinçleri tuzlu ılık suda yarım saat bekletelim.

2- Patlıcanları alacalı soyup boyuna uzun dilimledikten sonra tuzlu suda bekletelim.

3- Karnıbahar ve brokoliyi iri çiçekler halinde ayırdıktan sonra yıkayıp süzelim.

4- Tavuk budunu kemik eklem yerlerinden 3 parçaya bölelim.

5- Sebzeleri kağıt havluyla kuruladıktan sonra kızartalıp kağıt havluda yağını emdirelim

6- Tencerede 1/2 çaybardağı sıvı yağını ısıtıp tavuğu kızartalım ve tencereyi ocaktan alalım.

7- Tavuk etleri tencerenin ortasında kalacak şekilde toplayalım ve etrafına, kızarmış dilim patlıcanlarının bir uçları tencerenin ağzına doğru duvarına dizelim

(papatya görüntüsü gibi)

8- Patlıcanların aralarındaki boşluklara da karnıbahar ve brokolileri serpiştirelim.

9- Ilık suda bekletip daha sonrasında yıkadığımız pirinçleri ilave edelim ve kaşık yardımıyla pirinçlerin üstünü düzeltelim.

10- 2,5 su bardağı sıcak suyumuzu (pirinçlerin üzeri suyla örtülmesi gerek) ve tuzu ilave edip tencereyi çok hafif şekilde 1-2 kez sallayalım.

11- Pilavı kısık ateşte suyunu çekene kadar hiç karıştırmadan pişirelim.

12- Pilavın suyunun çekip çekmediğini kontrol etmek için 1 sefere mahsus kaşığı tencerenin dibine batırıp çıkartın, kaşığa gelen pirinçlerden anlaşılacaktır.

13- Suyu çeken pilavımızı 20 dk. demlendirdikten sonra tencerenin ağzına servis tabağını kapatıp ters çevirelim.

14- Sıvıyağda kavurduğumuz bademleri pilavın üzerine serptikten sonra servis yapabilirsiniz.