Mantarlı Beşamel Soslu Fırın Yemeği
Davet sofralarına özel, çok leziz bir fırın yemeği. Yanına bir pilav bir çorba, bir salata, hatta ekmek ayran ve salata da yeter. Abartmaya lüzum yok. Yemek için yaşamıyoruz. Adam olana, şükredene, kıymet bilene çok bile…
Malzemeler(8-10 kişilik)
- 6-7 adet orta boy patates
- 400 gr. kıyma
- 3 adet iri soğan
- 400 gr. mantar
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Karabiber,
- Yarım demet maydanoz
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1.5 yemek kaşığı un
- Biraz karabiber ve tuz
Hazırlanışı
- Soğanları yemeklik doğrayın
- Zeytinyağında hafif sararana kadar çevirin
- Kıymayı ekleyip, rengi dönene kadar pişirin
- Salçayı koyup karıştırın.
- Mantarları iri iri doğrayıp ekleyin
- Mantarlar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
- Üzerine maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Altını kapatın.
- Patatesleri soyup çok kalın olmayacak şekilde dilimleyin.
- Dibi yağlanmış bir fırın tepsisine, bir sıra patates, bir sıra mantarlı içten döşeyin. Üzerine 1 çay bardağı kadar su gezdirin.
- Üzerine bir folyo kapatıp 200 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.(Patates dilimleri çok kalınsa 40 dk. pişirin)
- Beşamel sosu için: Tereyağını eritin, içine unu ekleyip hafif kavurun(rengi dönmesin)
- Üzerine süt ve tuzunu atıp hızlıca karıştırarak 2 dakika kadar pişirin.
- Beşamel sosu yemeğin üzerini kapatacak şekilde döşeyin.
- 15 dakika kadar fırınlayıp, üzerine kaşar peynirini serpin.
- Yeniden fırına verip, kaşar peyniri hafif kızarana kadar pişirin.
- Pilav ve ayran eşliğinde servis edin.
NOT: Beşamel sosu patatesler 30 dakika piştikten sonra fırına sürüyoruz. Beşemal sosu hemen dökersek, patates pişmeyebilir.