Sarımsaklı ekmek tarifi

Sarımsaklı ekmek tarifi, kahvaltıdan 5 çayına kadar günün her öğününde afiyetle tüketebileceğiniz bir lezzet... Enfes kokusu mutfağa yayılırken sabırsızlıkla fırından çıkmasını bekleyeceksiniz.

sarimsakliekmektarifi

Malzemeler:

- 4 su bardağı un

- 1.5 bardak su

- Yarım tablet yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya

- Yarım çay bardağı zeytinyağı

- 1.5 tatlı kaşığı tuz

- 1 yemek kaşığı pekmez

Sosu için:

- 3 diş ezilmiş sarımsak

- 100 gr. tereyağı (2 yemek kaşığı)

- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

- Bir tutam maydanoz, biraz kuru kekik veya fesleğen

- Karabiber, acı pulbiber, çok az tuz

- Kaşar veya Mozzarella peyniri

Sosun hazırlanışı:

Bir kabın içerisine daha önceden rendelenmiş sarımsak, tereyağı, zeytinyağı, ince doğranmış maydanoz, kekik, ve baharatları ekleyip karıştırın.

Hazırlanışı:

Derin bir kapta 1.5 bardak su, yaş maya, 4 su bardağı un, tuz ve pekmezi ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.

Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölün. Hamurların üzerine bastırarak uzatın.

Fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirin. Bagetleri ayrı ayrı birkaç kez burarak tepsiye dizin.

Pişirme kağıdını ekmeklerin sığacağı şekilde belli aralıklarla yukarı doğru katlayıp boşluklar oluşturun. Her boşluğa bir bageti yerleştirin.

15 dakika kadar mayalanan hamuru fırına yerleştirin. Hamur tam mayalanmış ise kızgın fırına sürebilirsiniz.

200 derecelik fırında ekmeklerin üzeri orta derecede kızarınca fırından çıkarın.

Tırtıklı bir ekmek bıçağıyla, tercihen verevine 1,5 veya 2 cm genişliğinde dilimlere kesin.

Daha önceden hazırlanmış sosu, tereyağı bıçağı yardımı ile küçük parçalar halinde her dilimin arasına sürün.

Dilimlenmiş kaşar veya eriyebilen başka bir peyniri de dilimlerin arasına yerleştirin ve yeniden sıcak fırına sürün.

Ekmekler nar gibi kızarınca fırından alıp hiç bekletmeden servis edin.