Ev Yapımı Nektarin Suyu

Malzemeler
- 3 kg. Nektarin
 - 1.5 su bardağı şeker
 - 1 tatlı kaşığı limon tuzu
 - Yeteri kadar su
 
Nektarin suyu nasıl çıkarılır?
- Nektarinleri iyice yıkayıp, küçüklerse yarıya, büyüklerse 4′e bölüp tencereye alın.
 - Üzerine çıkana kadar su ekleyin
 - Ocağa alın, kaynamaya başlayınca 5 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatın.
 - 1 saat kadar bekletin ve bir süzekten başka bir tencereye süzün.
 - Eğer biraz posalı olsun istiyorsanız, süzmeden tencerede şeftalileri bir kevgir yardımıyla hafifçe ezin ve daha sonra iri bir süzgeçten süzün.
 - Nektarin suyunun içine şekerini ekleyip kaynatmaya başlayın.
 - Taa ki cıvık pekmez kıvamına gelene kadar kaynatın.
 - İndirmeye yakın limon tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
 - Nektarin suyunu biraz kaynattıktan sonra, plastik olmayan geniş bir kap içerisinde bol güneş alan bir yere koyarsanız, doğal yollarla olgunlaştırır tüp veya gazdan tasarruf edebilirsiniz.
 - Olgunlaşan konsantre suyu bir şişeye koyup, soğuduktan sonra ağzını sıkıca kapatın ve serin bir yerde saklayın.
 - Kullanacağınız zaman, sulandırarak kullanın. Şekeri az gelirse damak tadınıza göre şeker ayarı yapabilirsiniz.
 

Cahide’nin notları:
- Şeftali suyu erik suyu kadar parlak olmuyor. Tüylü şeftali kullanacaksanız kabuklarını soyun. Ben nektarinin kabuklarının renginden ve vitamininden faydalanmak için kabuklarını soymadım.
 - Bir izleyicim erik suyunun küflendiğini söylemişti;
 - Konsantre yapılan sular yeteri kadar koyulaştırılmazsa bünyesindeki fazla su bozulmasına yol açıyor. Bu yüzden pekmez kıvamına gelene kadar kaynatmanız şart.
 - 2. olarak eğer kavanozun ağzı sıcakken kapatılmışsa o zaman da buharlaşarak kapakta biriken su meyve suyumuzun bozulmasına yol açabilir.
 
                









