Zerde tatlısı
Zerde tatlısı Osmanlı'dan günümüze miras kalan bir lezzet. Yöreden yöreye değişiklik gösteren bu tarif, hafif olması nedeniyle de düğünlerin, mevlütlerin vazgeçilmezi.
Malzemeler:
- 1 su bardağı pirinç
- 2 lt. su
- Yarım kg. şeker ya da 1,5 su bardağı bal
- 2 kaşık mısır nişastası
- 1/2 bardak gül suyu
- 1 gr. safran
- 1/2 tatlı kaşığı zerdeçal
Süslemek için:
- 30 gr. kuş üzümü
- 30 gr çam fıstığı
Hazırlanışı:
Safranı gül suyunun içerisinde 3 saat kadar demlendirin.
Kuş üzümlerini yıkayın ve şişmeleri için suda bekletin.
Pirinci yıkayın ve 2 litre suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Nişastayı yarım bardak suda eritin. Pirinci içerisine ilave edin. Ardından şekeri, gülsuyunu ve zerdaçalı ekleyin.
Devamlı karıştırarak bir iki taşım kaynatın.
Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte zerdenin yoğunlaşması için biraz daha pişirin.
Kaselere dökün ve süsleyerek servis edin.